Home BilarKraschåret för formel 1
Kraschåret för formel 1

Kraschåret för formel 1

Formel 1-säsongen är snart slut. Den 3 oktober koras äntligen en vinnare. För er som har följt med så förstår ni nog vår titel för veckans inlägg. För er andra kan vi berätta att det har inte varit en felfri eller tråkig säsong. 

Redan under första säsongen började problemen. När man tävlar i olika länder och på så många olika banor går det inte att förutspå vilket slags väglag man kommer att möta och vädret spelar en stor roll. Det fick Marcus Ericssons erfara personligen.

Under Ungerns GP startade Ericsson i Caterhams stall långt bak men kände att han fick ändå en bra start. Det gick bättre än förväntat, till och med. Men innan starten hade det regnat så banan var fortfarande blöt. Ericsson råkade trycka lite för hårt på gasen och fick överstyrning. Han klarade inte av att korrigera, åkte av banan och in i sargen. Det blev en rejäl smäll men han klarade sig utan några skador.

I september fortsätter oturen på banan. Nu var det vår danska grannes tur. Kevin Magnussen kör för McLaren och även om han inte kraschade fick han ändå uppsöka läkarvård. Det var under Singapore GP som han tog sin absolut tyngsta poäng i tävlingen. Bilen fick ett fel så sätet överhettades. Han försökte få in luft bakom ryggen men kunde inte. Det blev så varmt i sätet att till och med dricksvattnet blev för hett så han kunde inte dricka det. Efter tävlingen fick läkarna rycka in och kyla hans rygg för att förhindra brännskador. Han led också av vätskebrist  men var väldigt glad över poängen han lyckades ta.

Och den mest uppmärksammade kraschen var dock mellan två förare. Det har skrivit så mycket om bråken i Mercedestallet att sajter till och med erbjuder betting på om grabbarna kommer att krascha in i varandra igen. Mercedes har dominerat under hela säsongen med Lewis Hamilton och Nico Rosberg. Det var under Belgiens GP som de två förarna tävlade om första platsen. Hamilton låg i ledningen och Rosberg tvåa. Men Rosberg ville ha förstaplatsen och istället för att få en dubbelseger för Mercedes, gasade Rosberg på för att köra om. Istället fick Hamilton punktering och Rosberg skadade framvingen vilket gjorde att årets “underdog”, Daniel Ricciardo, tog hem vinsten.

Nu ser vi framemot finalen och allting lutar mot att Mercedes kommer att vinna årets Formel 1. Men det finns också en chans för Ricciardo att knappa in i sista sekunden. Som sagt, den 3 oktober får vi äntligen veta!